7 frågor till Kajsa Åsberg, behandlare på Mandometerkliniken.

1 Vilka faktorer ser man till när man ställer en anorexidiagnos?
Man ser till kroppsvikt, förekomst av viktfobi, störd kroppsuppfattning samt mensbortfall.


2. När bör man kontakta er?
Ju snabbare desto bättre. Det är oftast lättare att komma till rätta med problemen innan sjukdomen gått för långt.


3. Hur tar man lättast kontakt?

Se hemsidan www.mando.se. Där finns en egenanmälan som man kan skriva ut och skicka in på egen hand. Man kan även söka hjälp hos läkare och be att få en remiss skriven.


4. Vad är speciellt med er klinik?
Synsättet att man ej ser det som en psykisk sjukdom utan som en fysisk åkomma där de psykiatriska symtomen är en följd av svält. Mandometern särskiljer också vår behandling från andra behandlingar.


5. Hur bör föräldrar agera om de misstänker att deras dotter har anorexia?

Vänta inte, utan sök hjälp! Detsamma gäller vänner; var inte rädd att konfrontera personen i fråga, även om denna blir arg och förnekar problemen. Det är viktigt att våga agera och se att personen mår dåligt.


6. Vad kan man göra om man känner att man har ett osunt förhållande till mat, men inte stämmer in på alla kriterier för en anorexidiagnos?
Sök hjälp. Det är inte bara anorexi som räknas som en ätstörning, utan även andra diagnoser tex EDNOS (eatingdisorder not otherwise specified). En EDNOS –diagnos kräver behandling likaväl som anorexi.


7. Varför drabbas man?

Det finns ingen som vet varför man drabbas, men vem som helst kan råka ut för det. Om man minskar på maten och ökar den fysiska aktiviteten kan man hamna i detta sjukdomstillstånd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0